Informare de presa

presa8Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii măsurilor de reconversie/restructurare şi defrişare a plantaţiilor viticole că trebuie să completeze şi să depună formularul de cerere unică de plată pe suprafaţă, în intervalul 1 martie – 17 mai 2010.

Astfel, potrivit Ordinului 41/19 februarie 2010, beneficiarii măsurilor de reconversia/restructurare a plantaţiilor viticole şi defrişare a plantaţiilor viticole au obligaţia de a completa formularul – tip de cerere unică de plată pe suprafaţă, indiferent dacă solicită plaţi directe sau nu, pentru toate suprafeţele agricole pe care le deţin în exploatare.

De asemenea, conform Ordinului 30/08.02.2010, beneficiarii măsurilor de reconversie/restructurare  au obligaţia de a respecta bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, inclusiv pe cele neeligibile şi pe cele care nu sunt folosite în scopul producţiei.

Reamintim că APIA a lansat luni, 1 martie 2010, campania de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă. Pentru a beneficia de sprijinul financiar, fermierii trebuie să depună la Centrele APIA, în intervalul 1 martie – 17 mai 2010, o singură cerere de plată. Pentru depunerea cererilor de plată începând cu data de 18 mai se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 11 iunie 2010, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.

Informaţii privind Bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC):

 

I. Standarde pentru evitarea eroziunii solului:

 GAEC 1. Pe timpul iernii, terenul arabil trebuie să fie acoperit cu culturi de toamnă şi/sau să rămână nelucrat după recoltare pe cel puţin 20% din suprafaţa arabilă totală a fermei.

 GAEC 2. Lucrările solului pe terenul arabil cu panta mai mare de 12%, cultivat cu plante prăşitoare, se efectuează de-a lungul curbelor de nivel.

 GAEC 3. Se menţin terasele existente pe terenul agricol la data de 1 ianuarie 2007.

II. Standarde pentru menţinerea conţinutului optim de materie organică în sol:

 GAEC 4. Floarea soarelui nu se cultivă pe aceeaşi parcelă agricolă mai mult de 2 ani consecutiv.

 GAEC 5. Nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil.

III. Standarde pentru menţinerea structurii solului:

 GAEC 6. Nu este permisă efectuarea lucrării de arat în condiţii de umiditate excesivă a solului.

IV. Standarde pentru menţinerea unui nivel minim de întreţinere a terenurilor agricole:

 GAEC 7. Intreţinerea pajiştilor permanente prin asigurarea unui nivel minim de păşunat sau prin cosirea lor cel puţin o dată pe an.

 GAEC 8. Nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente.

 GAEC 9. Nu este permisă tăierea arborilor solitari şi/sau a grupurilor de arbori de pe terenurile agricole.

 GAEC 10. Evitarea instalării vegetaţiei nedorite pe terenurile agricole, inclusiv pe terenurile care nu sunt folosite în scopul producţiei.

V. Standarde pentru protejarea şi gestionarea apelor:

 GAEC11. Respectarea normelor legale privind utilizarea apei pentru irigaţii în agricultură.

 

SERVICIUL COMUNICARE ŞI PROMOVARE PROGRAME

Lasa un comentariu

Apia Centrul Iudetean Gorj

    Bld. Ecaterina Teodoroiu, nr.92, Tg-Jiu
    Tel: 0253-213035
    Fax: 0353-814276
    E-mail: apia.gorj@apia.org.ro
    Web: www.apiagorj.ro

Materiale de informare

banner
(©) 2009-2019 Drepturi rezervate pentru APIA Gorj. Inregistrare domenii in doar cateva minute. Deschide usa business-ului tau online.