banner

Schema de plata unica pe suprafata – SAPS

saps2SAPS (schema de plată unică pe suprafaţă) – constă in acordarea unei sume stabilite pe hectar, plătibilă o dată pe an, decuplată total de producţie (necondiţionat de obţinerea de producţie).
Conform OUG nr. 125/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiarii plăţilor directe în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă pot fi persoanele fizice sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune, locatari sau alte asemenea. Arendatorul, concedentul şi/sau locatorul nu beneficiază de plăţi directe pentru terenul arendat, concesionat şi/sau închiriat.

Pentru a beneficia de acordarea de plăţi în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, solicitanţii trebuie să fie înscrişi în Registrul Unic de identificare – R.U.I. (element component al Sistemului Integrat de Administrare şi Control-I.A.C.S.),  conform Ordinului MADR nr. 22/2011 privind reorganizarea Registrului fermelor, care devine Registrul unic de identificare în vederea accesării măsurilor reglementate de Politica Agricolă Comună)  administrat de APIA ,   să depună o cerere unică de plată pe suprafaţă în termen şi să îndeplinească condiţii generale de eligibilitate (art. 7, alin. 1 din OUG nr. 125/2006, cu modificarile si completarile urmatoare):

a. să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha, iar suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha;
Atenţie! În cazul în care un fermier exploatează 3 parcele agricole de 0,3 ha –teren arabil şi o parcelă de 0,1 ha, exploataţia este eligibilă numai dacă parcela agricolă de 0,1 este vie, livadă, pepinieră pomicolă/viticolă sau este cultivată cu arbuşti fructiferi/ hamei.

Atenţie! Pentru categoria de folosinţă Grădini familiale-G suprafaţa minimă eligibilă a parcelei este de 0,3 ha chiar dacă aceasta cuprinde vii, pomi fructiferi, culturi de hamei, pepiniere pomicole, pepiniere viticole, arbuşti fructiferi. Aceasta este singura categorie de folosinţă care permite declararea pe aceeaşi parcelă a unor culturi care în mod normal aparţin unor categorii de folosinţă diferite (din mai multe categorii de folosinţă: CP, TA, etc). Culturile înscrise de fermier în cerere cu această categorie de folosinţă vor beneficia de plata SAPS dacă parcela respectivă are suprafaţa minimă de 0,3 ha şi de plata PNDC dacă aceste culturi sunt cele care în mod normal aparţin TA (deci fără CP, PP şi VI).

b. să declare toate parcelele agricole pe care le utilizează, nedeclararea intregii suprafete utilizate atrage dupa sine sanctiuni;
c. să înscrie, sub sancţiunea legii penale, date reale, complete şi perfect valabile în formularul de cerere de plată directă pe suprafaţă şi în documentele anexate, inclusiv lista suprafeţelor;
d. să fie de acord ca datele din formularul de cerere de plată să fie introduse în baza de date IACS, procesate şi verificate în vederea calculării plăţii şi transmise autorităţilor responsabile în vederea elaborării de studii statistice şi de evaluări economice, în condiţiile Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare;
e. să respecte bunele condiţii agricole şi de mediu – GAEC, reglementate prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei:

I. Standarde pentru evitarea eroziunii solului

GAEC 1. Pe timpul iernii, terenul arabil trebuie să fie acoperit cu culturi de toamnă şi/sau să rămână nelucrat după recoltare pe cel puţin 20% din suprafaţa arabilă totală a fermei.

GAEC 2. Lucrările solului pe terenul arabil cu panta mai mare de 12%, cultivat cu plante prăşitoare, se efectuează de-a lungul curbelor de nivel.

GAEC 3. Se menţin terasele existente pe terenul agricol la data de 1 ianuarie 2007.

 II. Standarde pentru menţinerea conţinutului optim de materie organică în sol

GAEC 4. Floarea-soarelui nu se cultivă pe acelaşi amplasament mai mult de 2 ani consecutiv.

GAEC 5. Nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil.

 III. Standarde pentru menţinerea structurii solului

GAEC 6. Nu este permisă efectuarea lucrării de arat în condiţii de umiditate excesivă a solului.

 IV. Standarde pentru menţinerea unui nivel minim de întreţinere a terenurilor agricole

GAEC 7. Întreţinerea pajiştilor permanente prin asigurarea unui nivel minim de păşunat de 0,3 UVM/ha şi/sau prin cosirea lor cel puţin o dată pe an, evidenţiate în registrul activităţilor desfăşurate pe pajiştile permanente, completat la zi, conform modelului aprobat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

GAEC 8. Nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente.

GAEC 9. Nu este permisă tăierea arborilor solitari şi/sau a grupurilor de arbori de pe terenurile agricole.

GAEC 10. Evitarea instalării vegetaţiei nedorite pe terenurile agricole, inclusiv pe terenurile care nu sunt folosite în scopul producţiei.

 V. Standarde pentru protejarea şi gestionarea apelor

GAEC 11. Respectarea normelor legale privind utilizarea apei pentru irigaţii în agricultură.

GAEC 12. Nu este permisă aplicarea îngrăşămintelor de orice fel pe suprafeţele de teren agricol care se constituie în fâşii de protecţie în vecinătatea apelor de suprafaţă, a căror lăţime minimă este de 1 m pe terenurile situate în blocurile fizice cu panta medie de până la 12% şi de 3 m pe terenurile situate în blocurile fizice cu panta medie mai mare de 12%.

f. să prezinte documentele necesare care dovedesc dreptul de folosinţă şi să poată face dovada că utilizează terenul pentru care s-a depus cererea;
g. să furnizeze toate informaţiile solicitate de APIA, în termenele stabilite;
h. să permită efectuarea controalelor de către APIA sau de către alte organisme abilitate în acest sens;
i. să marcheze limitele parcelei utilizate, atunci când este cultivată cu aceeaşi cultură cu a parcelelor învecinate;
j. să comunice în scris, în termen de 10 zile, la APIA orice modificare a datelor declarate în cererea de plată survenită în perioada cuprinsă între data depunerii şi data acordării plăţii. Aceste modificări se referă la suprafaţa agricolă utilizată a exploataţiei, transferarea proprietăţii fermei către un alt utilizator agricol, aprobarea unei rente agricole viagere, alte schimbări ale informaţiilor din formularul de cerere.

 

Beneficiarii rentei viagere pentru suprafeţele arendate/ înstrăinate, conform Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare, nu beneficiază de plăţi directe pentru terenul arendat/ înstrăinat. Aşadar, suprafeţele arendate/ înstrăinate nu fac obiectul cererii unice de plată pe suprafaţă conform punctul 3 din partea III.1. Angajamente şi declaraţii.

Programul de prezentare a hărţilor digitale din baza de date LPIS se accesează aici.

Fermierii şi instituţiile abilitate  vor primi contul de utilizator şi parola de la centrele judeţene/locale APIA.

27 Comentarii pentru “Schema de plata unica pe suprafata – SAPS”

 1. CHIRCIU IRINA spune:

  BUNA ZIUA! TATAL MEU IMPREUNA CU ALTI 5 FRATI DETIN O SUPRAFATA DE 9 HECTARE CONFORM TITLULUI DE PROPRIETATE. DE 4 ANI TATAL MEU ESTE DECEDAT. DIN CEI 6 PROPRIETARI 3 SUNT IN VIATA SI 3 SUNT DECEDATI. FIIND MULTI MOSTENITORI NU SE DORESTE SA SE DEZBATA MOSTENIREA. EU IN CALITATE DE MOSTENITOR DIN PARTEA TATALUI AM FACUT FORMALITATILE DE IESIRE DINH INDIVIZIUUNE PENTRU A PUTEA VINDE ACEST TEREN. MENTIONEZ CA INTREAGA SUPRAFATA DE 9 HECTARE A FOST SI ESTE FOLOSITA DE UN SINGUR FRATE FARA A AVEA IMPUTERNICIRE NOTARIALA SAU PE PROPRIE RASPUNDERE. ACESTA A DAT TERENUL IN ARENDA SI NU A PLATIT NICIODATA NIMIC. INTREBAREA MEA DACA SE POATE SA MA AJUTATI : VREAU SA FAC ADRESA CATRE PRIMARIE CA MI SE SPUNA DACA TERENUL MEU DE 1,5 HECTARE ESTE DAT IN ARENDA SI DACA ACESTA ESTE INREGISTRAT LA APIA. IN URMA RASPUNSULUI ( STIU SIGUR CA ESTE DECLARAT L AAPIA SI ESTE IN ARENDA DAR NU AM RASPUNS OFICIAL) CE POT FACE? POT SAU EXISTA VREO MODALITATE SA IMI RECUPEREZ DE PE URMA TERENULUI DE 1,5 HECTARE RETROACTIV BANII SAU PRODUSELE CE SE CUVENEAU DE LA ARENDAS? POT FACE O SOLICTARE LA APIA PENTRU A SE VERIFICA PERSOANA CARE A DECLARAT TERENUL CA SA INAPOIEZE BANII INCASATI ? MULTUMESC FRUMOS PENTRU RABDAREA DE A CITI MESAJUL MEU .

 2. Popescu Ortenzia spune:

  Pt Costi:
  Ma surpride faptul ca macar va publica mesajul…

 3. Popescu Ortenzia spune:

  Pentru Costi:
  Sunt din Valcea si in aceasi situatie cu Dvs, nu am primit subventia pt Zona
  Defavorizata(107euro/ha).Este eroarea Apiei , nu au nici un act normativ pt a taia aceasta subventie. Daca doriti sa discutam, am tel:0755246873, Ortenzia Popescu

 4. nini1968 spune:

  Buna seara ,mama a mostenit 3ha de pamant de la bunica care a decedat acum 7 ani a facut toate actele de mostenire fara cele 3ha de teren agricol pentru ca nu are titlu pe teren(nu sau dat si nu sunt facute nici acum) si pe toata perioda aceasta nu a vrut sa i dea sucventia pe teren de la APIA chiar daca la cultivat. Mai are o problema cu unul din terenuri in registru apare 5400m/p si real sunt 8300m/p asa am facut cand lau declarat dar toti vecini nu intra pe cei 2900m/p ca stiu ca au fost ai bunicilor

 5. tatal meu detine 8ha de teren arabil sat crisan com. crucea jud. constanta el a decedat in anul 2005 de atunci terenul il foloseste tesner vasile mugurel fiul concubinei ,noi cei i 4 copii ai defuctului nu am fost anuntati de deces in tot acest timp Dl tesner a folosit acel teren beneficiind si de suventi a .p.i.a avind in vedere ca titlurile de propietat sint pe numele de STOICA IONICA.Intrebare….Ce trebuie sa facem ca Dl.tesner sa nu mai benefigieze de suventie A.P.I.A

 6. costi spune:

  ma poate ajuta si pe mine cineva in legatura cu zona defavorizata ?
  detin o suprafata de 15 ha si anul trecut am primit subventia pe zona devaforizat desi in anul 2013 am facut trecerea de pe persoana fizica pe persoana fizica autorizata iar anul acesta nu am mai primit zona defavorizata spunandu-mi cei de la centru zonal APIA ca anul acesta nu mai am dreptul sa primesc pentru ca am facut trecerea anul trecut in 2013 ????
  cine ma poate ajuta cu sugestii ?

 7. Adrian spune:

  Toate bune si frumoase , dar ce sa ma fac eu si multi altii care am dat in arenda terenul ca sa fie folosit si exploatat eficient , insa datorita unor deficiente ale legii si a unor contracte nu pre corecte , arendasul refuza sa plateasca ce este stipulat in contract pentru anii 2012, 2013 , 2014 se face ca ploua , bazandu-se pe proptele politice …. este vorba de S.C BIOTEHNICA VALEA CALUGAREASCA SRL( jud . Prahova ) , subventia o primeste fara probleme , pentru ca in lege nu este prevazuta si obligatia de a plati arenda , lucru spus si de APIA Prahova , golanie de la cap la coada , cunosc ca ultima solutie este justitia , dar chiar nu se poate si altfel in Romania , ca un fapt divers cunosc de unde vine tupeul si sprijinul politic

 8. Simona spune:

  Buna ziua!

  Avem o suprafata de 300 ha pe care am dori un am sa le lasam nelucrate cu conditia sa intretinem terenul. Putem sa obtinem subventii de la APIA pentru aceste terenuri in conditiile mai sus mentionate?

 9. Enache Zoica spune:

  Am o livada de 3000 de metri cu 200 de pomi fructiferi,ma incadrez la subventii de la APIA?

 10. doina spune:

  Buna ziua,
  Locuiesc la oras si am mostenit si am mostenit 5 ha de teren arabil din care 1 ha Pasune.Dupa multe discutii cei de la comuna mi-au eliberat adeverinta pentru a merge la APIA.Cand am ajuns la APIA mi s-a cerut sa le aduc latimea terenului din parlaua din care face parte???? Am titlu de proprietate pe aceste terenuri . SINCER EU NU STIU CUM SE FAC ACESTE MASURATORI?????Au ajuns proprietarii de terenuri sa masoare terenurile pe camp??? Eu nu mai inteleg nimic…..au spus ca in functie de asta vor face teledectectia???/
  Mai am inca o intrebare …tot cei de la APIA mi-au spus ca nu pot beneficia de plata SAPS deoarece nu am tot terenul cultivat. Aceasta forma de subventie nu este decuplata de obtinerea de productie si implica operatiuni de intretinere a terenului.? Am mai si vorbit cu cineva particular sa faca operatiuni de discuire a terenului.
  cu stima , Doina

 11. simona spune:

  Potrivit art. 780, alin (5) din Codul de Procedura civila, “Nu sunt supuse executării silite prin poprire:

  a) sumele care sunt destinate unei afectaţiuni speciale prevăzute de
  lege şi asupra cărora debitorul este lipsit de dreptul de dispoziţie;
  b) sumele reprezentând credite nerambursabile ori finanţări primite de
  la instituţii sau organizaţii naţionale şi internaţionale pentru derularea unor programe ori proiecte;
  c) sumele aferente plăţii drepturilor salariale viitoare, pe o perioadă
  de 3 luni de la data înfiinţării popririi. Atunci când asupra aceluiaşi cont sunt înfiinţate mai multe popriri, termenul de 3 luni în care se pot efectua plăţi aferente drepturilor salariale viitoare se calculează o singură dată de la momentul înfiinţării primei popriri”.

  Suma de bani plătită de către APIA reprezintă o sumă care este destinată
  unei afectaţiuni speciale prevăzute de lege şi asupra căreia debitorul este lipsit de dreptul de dispoziţie, astfel încât aceasta nu este supusă executării silite prin poprire.

 12. Subventiile APIA pot constituii obiectul executarii silite?

 13. Subventiile pe unitatea de suprafata pot constituii obiectul executarii silite?

 14. simona spune:

  Conform informatiilor furnizate de catre dvs., nu va incadrati. Pentru a beneficia de acordarea de plăţi directe de la APIA, trebuie să depuneti o cerere unică de plată pe suprafaţă în termen şi să îndepliniti condiţii generale stipulate de art. 7 alin. 1 din OUG nr. 125/2006, printre care:
  a. să exploatati un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha, iar suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha.

 15. marius spune:

  buna ziua, am o singura intrebare, am o livada de anul 1 pe o suprafata de 0.15 ha ma pot extinde pana la 0.20ha , suprafata fiind intravilan ,ma pot incadra la apia? mentionez ca aceasta suprafata este curtea aferenta locuintei. teren arabil extravilan nu posed.

 16. simona spune:

  Conform art.5 alin 7-13 al OMADR 246/2008, cu ultimele modificari si completari, inclusiv cele aduse de OMADR nr. 31/2013, “Consiliile locale, prin reprezentantul legal, pot depune cereri de plată numai pentru pajiştile permanente deţinute de acestea pentru care nu au fost încheiate contracte de concesiune sau de închiriere ori pe care nu păşunează animalele fermierilor, cu respectarea condiţiilor de eligibilitate prevăzute la art. 7 din OUG nr. 125/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 139/2007, cu modificările ulterioare.
  (8) Suprafeţele pentru care consiliile locale depun cerere de plată şi care nu sunt utilizate în scopuri productive trebuie să fie cuprinse într-un plan tehnic de întreţinere şi îmbunătăţire în scopul respectării bunelor condiţii agricole şi de mediu.
  (9) Consiliile locale, prin reprezentantul legal, depun la A.P.I.A., în copie, următoarele documentele justificative:
  a) planul tehnic de întreţinere şi îmbunătăţire a pajiştilor;
  b) procese-verbale de recepţie a lucrărilor prevăzute în planul tehnic.
  (10) Consiliile locale depun la A.P.I.A., pe lângă documentele menţionate, şi o situaţie, în conformitate cu datele înscrise în registrul agricol, care trebuie să cuprindă următoarele informaţii:
  a) suprafaţa totală de pajişti permanente deţinută de consiliul local, din care: suprafeţele de pajişti atribuite spre folosinţă în condiţiile prevăzute la alin. (3) şi suprafeţele care nu sunt utilizate în scopuri productive;
  b) efectivul de animale, pe specii, al persoanelor care utilizează pajişti permanente comunale în condiţiile prevăzute la alin. (3);
  c) efectivul de animale, pe specii, aflat în proprietatea consiliului local, după caz.
  (11) Consiliile locale, potrivit prevederilor alin. (10), stabilesc în baza solicitărilor crescătorilor de animale, suprafeţele rămase disponibile, pentru care depun cererea de plată.
  (12) Consiliile locale sunt responsabile de realitatea datelor înscrise în documentele prevăzute la alin. (8) – (11), în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
  (13) Orice modificare intervenită asupra situaţiei existente la data depunerii documentelor se comunică la A.P.I.A. în termen de 10 zile lucrătoare de la producerea acesteia, însoţită de documente justificative”

 17. vucea gheorghe spune:

  intrebare: o primarie care detine in proprietate islazul comunal poate depune cerere saps pt aceasta suprafata?
  daca da, daca este eligibil?;
  daca nu, de ce?
  va multumesc!

 18. MEDREGA MATEI spune:

  DORESC SA AFLU NUMELE ANGAJATULUI APIA NOVACI CARE SE OCUPA DE COMUNA CRASNA

 19. simona spune:

  Pentru a primi un raspuns cert, este necesar sa precizati la ce administratie publica locala faceti referire pentru a verifica de ce scheme de sprijin a beneficiat in perioada in care a depus cereri de sprijin si pentru a vedea daca este necesar sa le returneze.
  In acest sens, insa, deoarece sunt mai multe date care trebuie analizate, va recomandam sa contactati direct institutia (e-mail apia.gorj@apia.org.ro sau tel/fax 0253-213035).

 20. Dan Popescu spune:

  Buna ziua,
  Sunt un intreprinzatorcare doreste sa inchirieze o suprafata de teren apartinand unei administratii locale si pentru care administratia locala este beneficiara SAPS. Terenul pe care doresc sa il inchiriez de la dansii si sa il scot definitiv din circuitul agricol face parte dintr-o suprafata mult mai mare beneficiara a SPAS.
  As vrea sa stiu, in ce masura administratia locala trebuie sa renurneze ajutorul primit pana acum (3 ani de zile) si daca se mai poate sa renunte la finantare strict doar pentru suprafata pe care doresc sa o inchiriez.

  Va multumesc pentru raspuns.

  Cu respect,
  Dan Popescu

 21. simona spune:

  Va recomandam sa luati legatura cu APIA Panciu, deoarece acesta este website-ul APIA GORJ.

 22. catalin spune:

  Am o societate in vn sc cosagro srl in scrisa la apia panciu s nu mi-a intrat nici un ban pe 2010 pana acuma ce am de facut???

 23. simion sorin spune:

  Sunt proprietarul unei teren agricol in jud.Teleorman,intre Rosiori de Vede si Turnu Magurele,cca.6 ha.Acesta a fost muncit de o societate de profil din zona,inclusiv in anul agricol in curs,cu care am avut un contract de arenda,expirat intre timp.Intrebarea este daca pot solicita SAPS?
  Va multumesc si astept raspunsul d-voastra.

 24. simona spune:

  Pe langa plata unica pe unitatea de suprafata (SAPS), care in anul 2010 va fi in cuantum estimat de 81 euro/ha, puteti sa primiti PNDC-uri = plăţi naţionale directe complementare în sectorul vegetal care constau in acordarea de sprijin financiar suplementar pentru anumite culturi in teren arabil, in cuantum estimat de 86 euro/ha, precum:
  – cereale (grâu comun, grâu dur, secară, orz, ovăz, orzoaică, porumb, porumb zaharat, sorg, orez, triticale, mei, hrişcă),
  – culturi proteice:(mazăre pentru boabe, fasole pentru boabe, lupin, bob şi linte, năut),
  – plante industriale (floarea soarelui, rapiţă, soia, in şi cânepă pentru fibră, tutun, in pentru ulei, plante medicinale, alte plante industriale),
  – rădăcinoase (cartofi, sfeclă furajeră, sfeclă de zahăr şi alte rădăcinoase),
  – legume proaspete, pepeni, flori şi plante ornamentale, plante de nutreţ, loturi semincere, pajişti temporare, alte culturi pe teren arabil.

  De asemenea, pentru pasuni, fanete, in afara de SAPS se mai acorda sume suplimentare pentru:
  – Plati pentru zone defavorizate – au rolul de a compensa productivitatea agricola mai redusa a terenurilor agricole din cele 3 tipuri de zone defavorizate, insa solicitantul trebuie sa se angajeze ca va continua activitatile agricole pe o perioada de 5 ani de la prima plata.
  Zona Montana Defavorizata – plata de 50 Euro/ha/an
  – Zona Defavorizata de conditii Naturale Specifice – plata de 60 Euro/ha/an
  – Zona Semnificativ Defavorizata – plata de 90 Euro/ha/an
  .
  – Plati pentru agromediu
  Aceste plati compenseaza cheltuielile suplimentare si pierderile de venit ale fermierilor care isi asuma voluntar un set de cerinte specifice de agro-mediu pentru o perioada de 5 ani de la data semnarii angajamentului. De asemenea, fermierul se angajeaza sa tina o evidenta a activitatilor agricole correlate cu implementarea cerintelor de agro-mediu. Cuantumul pachetelor de agro-mediu care au fost accesate in Gorj este :
   Pachetul 1: Pajişti cu Înaltă Valoare Naturală – 124 Euro/an/hectar (este aplicabil în 1038 unităţi administrativ teritoriale).
   Pachetul 2: Practici agricole tradiţionale – 58 Euro/an/hectar (este aplicabil în aceleaşi unităţi administrativ teritoriale ca şi pachetul 1 si numai impreuna cu acesta).

  Principala legislatie nationala si comunitara, dar nu exclusiva privind acordarea acestor plati:

  -Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare, care se acordă în agricultură începând cu anul 2007, şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, aprobată prin Legea nr. 139/2007, cu completările şi modificările ulterioare;
  – Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 (PNDR), versiunea consolidată decembrie 2009;
  – Ordinul MADR nr. 246/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, privind stabilirea modului de implementare, a condiţiilor specifice şi a criteriilor de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare în sectorul vegetal, pentru acordarea sprijinului aferent măsurilor de agromediu şi zone defavorizate;
  – Legea nr. 381/2002 pentru acordarea despăgubirilor în caz de calamităţi naturale în agricultură, cu modificarile si completarile ulterioare;
  – Ordinul MAPDR nr. 75/24 martie 2010 privind aprobarea sistemului de sancţiuni pentru măsurile 214 “Plăţi de agro-mediu”, 211 “Sprijin pentru zona montană defavorizată” şi 212 “Sprijin pentru zone defavorizate, altele decât zona montană” din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013
  – Ordinul nr. 30/147/2010 al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului mediului şi padurilor pentru adoptarea bunelor condiţii agricole şi de mediu în România;
  – Regulamentul (CE) nr. 1290/2005 cu privire la finanţarea politicii agricole comune, cu modificările şi completările ulterioare;
  – Regulamentul (CE) nr. 73/2009 de stabilirea a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune şi de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultori, de modificare a Regulamentelor CE nr. 1290/2005, CE nr. 247/2006, CE nr. 378/2007 şi de abrogare a Regulamentului CE nr. 1782/2003;

  Pentru o documentaremai aprofundata a acestor aspecte, va invitam sa accesati rubricile respective din cadrul website-ului sau sa va adresati direct salariatului APIA care raspunde de localitatea dvs.

 25. maria spune:

  raspundeti-mi va rog, la adresa de email data
  – ce culturi de cereale beneficiaza de plati pe suprafata si in ce cuantum la ha
  – pasuni , fanete beneficiaza si in ce cuantum la ha
  – legislatia prezenta pentru sprijinul pe suprafata

 26. simona spune:

  Solicitarea dvs. a fost comunicata Serviciului Masuri de Sprijin – IT , in vederea comunicarii unui raspuns oficial . De asemenea, avem rugamintea daca doriti sa formulati intrebari, postati-le in sectiunea Contact – Solicitare informatii /sesizari/reclamatii/ pentru a va putea comunica, in timp util, raspunsul asteptat.

 27. misailescu n.constantin spune:

  Buna ziua.Ma numesc Misailescu Constantin,domiciliat in Bucuresti,str Barajul Bistritei,nr 16,bl Y4,ap 34,sect3.Detin un teren agricol in comuna Polovragi,jud Gorj care se incadreaza in sistemul de plata SAPS si pentru care anul trecut am primit plata,insa in acest an nu am putut primi plata,datorita faptului ca de la Centrul Local Novaci ni s-a spus ca terenul nu figureaza in urma controalelor prin teledetectie.Mentionez ca am facut o contestatie in acest sens la Centrul Local Novaci(nr.6010/25.08.09) pentru care am primit o informare cum ca se solicita o reanalizare a datelor controlului prin teledetectie,dar fara nicio finalizare pana la data prezenta,respectiv 23.10.09.Va rog respectuos sa ma informati cui trebuie sa ma adresez in continuare pentru rezolvarea problemei mele,avand in vedere ca nu am niciun raspuns de la respectivul prestator ce detine responsabilitatea efectuarii controlului prin teledetectie,nu stiu numele firmei contractoare si nu a venit nimeni pentru verificarea datelor despre terenul in discutie.Cu stima,Misailescu N.Constantin.

Lasa un comentariu

Apia Centrul Iudetean Gorj

  Bld. Ecaterina Teodoroiu, nr.92, Tg-Jiu
  Tel: 0253-213035
  Fax: 0353-814276
  E-mail: apia.gorj@apia.org.ro
  Web: www.apiagorj.ro

Beneficiarii si platile FEGA si FEADR

banner

(©) 2009-2015 Drepturi rezervate pentru APIA Gorj. Inregistrare domenii in doar cateva minute. Deschide usa business-ului tau online.