Sprijin comunitar pentru sectorul apicol

albinaScopul de baza al programului consta in sprijinirea anuala a activitatilor care favorizeaza  obtinerea in toate stupinele a produselor de cea mai inalta  calitate, precum si profilaxia si combaterea varoozei.

Beneficiarii acestei forme de sprijin sunt formele asociative – organizate in  asociaţii de crescatori de albine, uniuni apicole, cooperative, grupuri de producători,  constituite conform legislaţiei în vigoare   care solicita ajutor comunitar in numele membrilor sai pentru achizitionarea de medicamente, matci, roi la pachet , roi pe faguri si familii de albine .

Actiunile pentru care se acorda ajutor comunitar finaciar apicultorilor sunt:
· lupta contra varoozei
· refacerea septelului apicol prin achizitia de matci, roi la pachet,roi pe faguri si familii de albine.

Termen limita de depunere cerere :15 august.
Cererile pot fi  trimise prin poştă, cu confirmare de primire, sau depuse personal la Centrul judeţean al APIA. Pentru cererile trimise prin poştă, data luata in considerare este data de primire a postei. Forma asociativa trebuie să se asigure că a depus/trimis cererea in termenul limita de depunere aprobat.

Cheltuieli eligibile:
a) costul/pretul fara TVA al medicamentelor necesare tratamentului pentru combaterea varoozei, pentru un an apicol si intreg efectivul de albine detinut de apicultor;
b) costul/pretul fara TVA al produselor pentru combaterea ecologica a varoozei ce au la baza acizi organici, uleiuri esentiale, produse naturale pentru un an apicol si intreg efectivul de albine detinut de apicultor;
c) costul/pretul fara TVA pentru achizitia de matci provenite din ferme de elita sau de multiplicare, familii de albine, roi la pachet si roi pe faguri.

Etapele de urmat in cazul solicitarii sprijinului financiar:
a) sa inregistreze in Registrul Agricol familiile de albine;
b) sa inregistreze familiile de albine la DSV;
c) sa se inregistreze ca producator in agricultura ecologica la DADR, dupa caz;
d ) sa foloseasca medicamente omologate;
e) sa urmeze calendarul tratamentelor intocmit de forma asociativa din care face parte;
f) sa achizitioneze roi la pachet, roi pe faguri si familii de albine de la unitatile autorizate sanitar-veterinar;
g) sa achizitioneze matci de la unitatile acreditate de ANARZ;
h) sa solicite de la forma asociativa si sa completeze carnetul de stupina, avizat de ANSVS .

Formulare

Brosura de prezentare program comunitar in sector apicol

Legislatie

 • Hotărârea nr. 556 din 28 mai 2008 privind aprobarea Programului naţional apicol pentru perioada 2008-2010, precum şi a normelor de aplicare a acestuia. MONITORUL OFICIAL nr. 416 din 3 iunie 2008 (actualizata cu modificarile aduse de Hotărârea nr. 402 din 1 aprilie 2009 pentru modificarea şi completarea anexelor nr. 1 şi 2 la Hotărârea Guvernului nr. 556/2008 privind aprobarea Programului naţional apicol pentru perioada 2008-2010, precum şi a normelor de aplicare a acestuia);
 • Regulamentul (CE) NR. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP”). (109 KB)
 • Regulamentul (CE) NR. 811/2007 al Comisiei din 11 iulie 2007 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 917/2004 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 797/2004 al Consiliului referitor la acţiunile care au ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de producere şi de comercializare a produselor apicole. (42,1 KB)
 • Regulamentul (CE) nr. 917/2004 al Comisiei din 29 aprilie 2004 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 797/2004 al Consiliului privind acţiunile din domeniul apiculturii. (101 KB)

Lasa un comentariu

Apia Centrul Iudetean Gorj

  Bld. Ecaterina Teodoroiu, nr.92, Tg-Jiu
  Tel: 0253-213035
  Fax: 0353-814276
  E-mail: apia.gorj@apia.org.ro
  Web: www.apiagorj.ro

Materiale de informare

banner
(©) 2009-2019 Drepturi rezervate pentru APIA Gorj. Inregistrare domenii in doar cateva minute. Deschide usa business-ului tau online.